Dagarna rullar på och livet likaså. Vissa perioder har mer flyt medan andra kan vara krävande på olika sätt. Oavsett vad som händer är det en person som är väldigt viktig i just ditt liv: Du själv. Vi glömmer alltför ofta bort oss själva, trots att vi är huvudperson i vårt eget liv.

Livspusslet

Det berömda livspusslet har en tendens att inte gå ihop utan vidare. Ibland kan det till och med fattas en bit, eller vara någon annan som går sönder. Men det gäller att pussla på ändå och fokusera på det viktigaste. Det som är viktigt för dig. Planera gärna in lite egentid ibland, det behöver alla oavsett ålder. Lite guldkant på livet behöver vi alla. Du som är ung i karriären kanske vill släppa loss ihop med de närmsta vännerna under en pubkväll. Du som är senior kanske hellre nappar på något härligt erbjudande med bra seniorrabatter och reser iväg på hälsoresa. Vi är alla olika men också lika på sätt och vis.

Fokusera på det positiva

Många har en tendens att reagera kraftigt på det som känns negativt. Men om du lär dig att tänka mer positivt kommer du att må bättre. Det är inte alltid enkelt, men om du verkligen bestämmer dig så märks skillnaden ganska snart. Ett knep kan vara att varje dag uppmärksamma en enda sak som du blivit glad över. Det kan vara småsaker som att kaffet var perfekt eller att någon berömt din nya tröja. Det kan också vara att du själv berömt en kollega och gjort hen glad. Det är en bra början. Det handlar också om att försöka vara uppmärksam i stunden. Inte ständigt gå med näsan i mobilen och se vad vännerna gör. Var närvarande, eller kanske härvarande som en del säger. Var nyfiken och accepterande mot dig själv och andra. Det här kallas för mindfulness och det går att öva upp.

Naturupplevelser eller utflykter

Naturen har ofta en helande verkan. Försök att komma ut på en skogspromenad eller motsvarande någon gång då och då. Upptäck träden, fåglarna och den relativa tystnaden. Kanske vatten som porlar någonstans. Är det vinter så kan det finnas vackra isformationer att beundra. Det gäller bara att öppna ögonen och verkligen se. Att koppla av och ta sig tid. Det är lyx i vardagen. Det behöver alla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *